De politie Zuiderkempen organiseerde in het najaar van 2011 met ondersteuning van de federale politie de ‘lokale veiligheidsbevraging’.

Met deze enquête wilde de politie de mening kennen van haar bevolking aangaande diverse aspecten van veiligheid, met inbegrip van de werking van de politie.

1400 mensen uit Herselt, Hulshout en Westerlo werden uitgenodigd om deel te nemen. Maar liefst 922 mensen vulden de enquête ook daadwerkelijk in: 276 uit Herselt, 189 van Hulshout en 456 uit Westerlo.

Ondertussen zijn de eerste resultaten bekend.

Als buurtproblemen werden vooral ‘onaangepaste snelheid in het verkeer’ en ‘sluikstorten en zwerfvuil’ als een probleem beschouwd. Maar als de burger prioriteiten mag aanduiden waar de politie voorrang moet aan geven, staat ‘woninginbraken’ op de eerste plaats.
De sociale cohesie in de buurt wordt benadrukt door het feit dat maar liefst driekwart van de bevraagden bereid is om een andere buurtbewoner te helpen.

Meer dan 78% verklaart zelden of nooit last te hebben van een onveiligheidsgevoel. Maar toch is er een significant verschil waarneembaar tussen de geslachten onderling en tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Dit uit zich bvb. in het feit dat ouderen (65 ) en vrouwen mijdingsgedrag vertonen om bij duisternis weg te gaan.

De eigen politiewerking wordt als zeer goed ervaren. 75 % haalt aan dat de politie goed tot zeer goed werk verricht; slechts een minderheid (2,43%) geeft een onvoldoende. ‘Houding en gedrag’ wordt daarbij erg op prijs gesteld. Ook de tijd die de eigen politie besteed aan ‘afhandelen van verloren voorwerpen’, ‘administratieve handeling’ of bij een ‘verkeersongeluk’ wordt als ‘goed’ gequoteerd..

Tot slot stelt ongeveer de helft van de bevraagden dat zij hun wijkagent niet kennen (53,23%). Dit is meer uitgesproken in Westerlo (62,77%) en Herselt (48,06%) dan in Hulshout (37,89%).

Door de bevolking wordt dit niet als een probleem ervaren aangezien ruim 2/3 (67,04%) stelt dat ze enkel meer contact wil met de wijkagent ‘in geval van problemen’.
De resultaten van deze enquête zullen mee het voorwerp van evaluatie uitmaken bij de opmaak van het volgende Zonaal Veiligheidsplan 2013 -2016.